zondag 1 mei 2016

Broodjestijd's Nieuws en BroodjeVanDeMaand

Allereerst excuses dat ik zo lang niet meer op de blog heb geschreven. Het is een hele drukke periode geweest en ook de komende maanden zal ik (helaas) niet veel tijd hebben om stukjes hier te schrijven.

Er staan allemaal leuke dingen op stapel en uitbreiding van de activiteiten. Dat vergt alleen ook veel denkwerk en tijd om uit te denken.

Naast het nieuws en #BroodjeVanDeMaand zal ik hier ook recepten gaan plaatsen die ikzelf heb uitgeprobeerd en heel enthousiaste reacties op heb gekregen. Misschien vindt u het als lezer ook leuk om die zelf ook eens uit te proberen.

Maar het #BroodjeVanDeMaand mei: is geworden..... de noten-vruchtenbol van bakkerij Bartels. 

Kaasboer Filius zorgt voor de lekkere roombrie die zij zelf uit Frankrijk halen. Lekkerder kan ik het niet maken :)

Dan mijn recept van de maand mei: gazpacho tomaat. 


Ikzelf heb de soep niet aangelengd met water met maar een eigen gemaakte kruidenbouillon. Dat maakt de soep gelijk smakelijker en wat je niet gebruikt van de bouillon vries je in voor de volgende soep.
De bouillon trek je van verschillende bossen verse kruiden, peterselie, selderij, koriander, laurierbladeren en eventueel een bouillonblokje. Ikzelf heb gekozen voor uitsluitend kruiden zodat iedereen kan mee eten (glutenvrij, vegetarier, veganist, etc). Let op het koriander, niet iedereen vindt de smaak lekker dus als je het gebruikt, met mate of tussentijds uit de bouillon vissen.
De tomaten moeten heel geurig en vol smaak zitten, ik heb een doos san marzano tomaatjes van mijn leverancier de Mooij gekregen voor deze soep, Het is even een werk maar alle tomaten moeten in parten worden gesneden en in een grote pan gedaan. Vergeet het ontvellen dat er op veel recepten staat vermeld. Dat komt helemaal in orde zodra de staafmixer tevoorschijn komt. Verse knoflooktenen, zoete paprika in blokjes en een ui gesnipperd. Met de staafmixer mix je dit tot 'soep'. Zorg dat er geen schil of zaadje meer te zien is, maar alles een homogene substantie is geworden. Hierdoor meng je beetje bij beetje de kruidenbouillon tot je tevreden bent met de smaak. Het verdikken van de soep kan met brood dat even in de bouillon heeft staan trekken of met havervlokken (glutenvrij). Als afwerking zet je ook hier de staafmixer in zodat er niets afzonderlijks meer is te herkennen. Afkruiden met (knoflook)peper en wat gedroogde Franse of Italiaanse kruiden. En dan is het feest... alle groenten die je lekker vindt kan je in blokjes snijden en bij de soep serveren. Ik heb verse peterselie gesneden, radijs, zoete paprika, tauge en bosuitjes. Lekker met verse stukken brood en (kruiden)boter op een zomerse avond.

Deze eerste blog in al die maanden was heel leuk te schrijven. Bij deze beloof ik ook dat er niet meer zo'n lange periode overheen gaat tot de volgende blog. Iedereen een hele mooie mei-maand en tot de volgende blog.

Monique Peek
Broodjestijd BV
Rotterdam